Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği 4. Muhtarlar Çalıştayı Kapaklı’da yapıldı. Çalıştayda konuşan Belediye Başkanımız Vahap Akay, Çerkezköy-Silivri arasına yapılacak olan termik santralinden 500 bin nüfusun, doğanın, havanın, suyun, tabiatın olumsuz etkileneceğini belirterek, “Termik santralin yapılmaması için ses vermek zorundasınız. Çünkü eğer yapıldıktan sonra ses verirseniz çok geç olmuş olacak” dedi.
Kapaklı Hawthorn Otel’de düzenlenen, gün boyu süren ve iki oturum şeklinde gerçekleşen çalıştayda muhtarlar mahallelerindeki ihtiyaçları Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’ndeki ilgili kişilere iletme imkanı buldu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan çalıştayda büyükşehir Belediyesi’nin 1000 günlük görev süresince gerçekleştirilen faaliyetlerin anlatıldığı tanıtım filmi izlendi. Çalıştaya Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’ın yanı sıra, TESKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Oral Karakaya, Genel Sekreter Yardımcıları Prof. Dr. Tamer Dodurka, M. Zeki Gürcün, Fatih Ünsal ve Dr. Kaan Gaytancıoğlu, Belediye Başkanımız Vahap Akay, İlçe belediye başkanları, daire başkanları ve 11 ilçeye bağlı 204 mahalle muhtarı katıldı.
ÇALIŞTAYIN BAŞARILI VE VERİMLİ GEÇECEĞİNE İNANIYORUM
2 oturum olarak gerçekleşen çalıştayın ilk oturumunda programın açılış konuşmasını yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak “Tekirdağ Büyükşehir Belediyesinin ve 11 ilçe belediyesinin hizmet sürelerinin 3 yılı dolduğu bu günlerde muhtarlar çalıştayı düzenlemeyi planlamıştık. Ayrıca Çerkezköy-Vize- Silivri arasında kurulması planlanan termik santrali konusu da öncelikli gündemimizde olduğu için bugün programımızda bu konuya da yer vermek istedik. Daha önce Süleymanpaşa’da, Çorlu’da bu Muhtarlar Çalıştayımızı yaptık. Çalıştayımızda Termik santraller konusunda sivil toplum kuruluşlarıyla ve akademisyenlerle çalışma yaptık ve bugün programa katılan muhtarlarımızı bu konuda bilgilendireceğiz. Çünkü geleceğimizi olumsuz yönde etkileyecek kimseye emanet etmeyiz. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak tarım ve hayvancılığın başkenti olan Tekirdağ’ımızda termik santrallerin kurulmasına karşı olduk ve karşı olmaya da devam edeceğiz. İki yıl görev süremiz boyunca muhtarların isteklerini dinlemek ve isteklerin yerine getirilmesi için çaba göstereceğiz. Özellikle köyden ve beldeden mahalleye dönen bölgelerimizin sorunlarını çözmeye çalışacağız. Bu anlamda bugün burada gerçekleştirdiğimiz çalıştayın başarılı ve verimli geçeceğine inanıyorum” dedi.
SANTRALLERİN YAPIMINA DUR MU DİYECEĞİZ, YOKSA SESSİZ Mİ KALACAĞIZ?
Başkan Albayrak’ın ardından konuşma yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Dodurka , “Bu oturumda bölgemizde bir tehdit olan termik santraller konusunda bir bilgi alışverişi yapacağız. Termik santrallerin zararları konusunda sizleri bilgilendirmeye çalışacağız. Bu konuyu önemsiyoruz. Termik santraller tarımımızı, çevremizi, sağlığımızı, ekonomimizi, turizmimizi ve ormanlarımızı kısacası geleceğimizi tehdit ediyor. Termik santraller yapılan yerlere uzak yerlerde uzak yerlerde oturuyor olabiliriz. Fakat bu bizi termik santralden etkilenmekten kurtaramaz. Avrupa’da termik santraller birer birer kapatılırken, bilim insanları termik santrallerin zararlarının ne kadar büyük olduğunu anlatmaya çalışırken, ülkemizin en güzel yerlerinde termik santraller kurulmaya çalışılıyor. Santrallerin yapımına dur mu diyeceğiz yoksa sessiz mi kalacağız? Büyükşehir Belediye Başkanımızın bu konudaki hassasiyetini hepimiz biliyoruz. Biz termik santrallerin yapılmasına elimizden geldiği kadar engel olacağız” dedi.
SANTRALLER YAPILDIKTAN SONRA SES VERİRSENİZ ÇOK GEÇ OLMUŞ OLACAK
Prof. Dr. Tamer Dodurka’nın ardından Çerkezköy Belediye Başkanımız Vahap Akay bir konuşma yaptı. 27 Ekim 2016 tarihinde Bakanlar Kurulu tarafından verilen karar ve 27 Ekim’de Çevre ve şehircilik Bakanlığı tarafından 100 binlik ve 25 binlik planlara işlenen planlama ile termik santral Tekirdağ’ın ve kamuoyunun gündemine girdiğini belirten Belediye Başkanımız Vahap Akay şunları söyledi:
PLANLARA İTİRAZ ETTİK
“Bu tarih itibari ile önce hukuki olarak neler yapıldı, daha sonra bu konuda bizler neler yaptık, neler yapmaya çalışacağız bunları ifade edeceğim. 27 Ekim’de planlara işlendikten sonra Kasım ayı içerisinde Çerkezköy Belediyesi ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi 100 binlik ve 25 binlik planlara itiraz etti. Ardından planlara itiraz sonuçsuz kalınca, Bakanlık bunlara cevap vermeyince biz planlara mahkeme açtık ve şuanda Danıştay’da dava devam ediyor.
DANIŞTAY’A DAVA AÇTIK
Ardından 22 Şubat tarihinde planlara işlenen termik santralin üzerine 27 Şubat 2017 tarihinde Bakanlar Kurulu ‘Acele Kamulaştırma’ kararı aldı. 64 hektarı Tekirdağ Çerkezköy sınırlarında geriye kalan 480 hektarı Silivri sınırları içerisinde bir alan burası. Şimdi Bakanlar Kurulu’nun aldığı kamulaştırma kararına karşın Çerkezköy Belediyesi, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi kendi parselleri için, biz 4 parselimiz için Danıştay’a kamulaştırma kararının iptali için dava açtık. Ardından 64 hektar içerisinde bulunan vatandaşların parselleri içinde bu parsel sahiplerini topladık, yaklaşık 180 parsel sahibinden 60-70 civarındaki bir parsel sahibine kamulaştırma kararına iptal davası açtırdık. Şuanda Çerkezköy Belediyesi’nin ve vatandaşların açtığı iptal davası sürüyor. Ayrıca Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin ve Çerkezköy Belediyesi’nin planlara itiraz davaları da devam ediyor.”
BU VERİMLİ TOPRAKLARA TERMİK SANTRAL YAPILMASINI İSTEMİYORUZ
“Şimdi Çerkezköy’de termik santral yapmak gibi bir hedefi ortaya koyuyorsunuz” diyen Belediye Başkanımız Vahap Akay, “Şuanda Çerkezköy ve Kapaklı bölgesinde üç tarafı organize sanayi bölgeleri ile çevrilmiş, etrafında 500 sanayi kuruluşu olan, Silivri ile beraber 500 bin nüfusun yaşadığı bir alanın ortasına bir termik santral yapmak gibi hedefi ortaya koyuyorsunuz. Bu hedefi ortaya koyduktan sonra Belediye Başkanlarımızla, halkımızla, muhtarlarımız ile bu toplantıları gerçekleştirerek halkımıza anlatıyoruz. Derdimiz siyaset yapmak falan değil. Tekirdağ sınırlarında, Trakya sınırlarında bu verimli topraklarda termik santral istemiyoruz. Bunu bir milli mesele, dava üzerinden konuşmak, bunu siyaset malzemesine çekmenin yanlış olduğunu ifade ediyoruz” dedi.
BU DAĞITTIKLARI ŞAMPUANLAR İLE KENDİ ÇOCUKLARININ BAŞLARINI YIKIYORLAR MI?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın geçtiğimiz aylarda Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Kampüsü içerisinde muhtarlarında katıldığı bir toplantıda termik santralin faydalarından bahsedildiğini ve muhtarlara birer paket dağıtıldığını belirten Belediye Başkanımız Vahap Akay, “Verilen hediye paketlerinde Hümik diye kömürün hammaddesinden bahsettiler, kömürlü termik santrali sempatik gösterme gibi bir hedefe yürümeye başladılar. O paketlerde neler çıktı? İnşallah kullanmamışsınızdır muhtarlarım. Çünkü bunu size dağıtanlar emin olun bunları kullanmıyorlar. Bu hümikli şampuanlar ile kendi çocuklarının başlarını yıkıyorlar mı çok merak ediyorum?
SEMPATİK GÖSTERMEYE ÇALIŞIYORLAR!
Size cilt maskesi dağıttılar o toplantıda. Hümikli, kömürlü cilt maskesi dağıttılar kullanmayın bunları sakın. Termik santrali sabunlar, cilt maskesi, yara merhemi ile size sempatik göstermeye çalışıyorlar. Bunun adı komedidir. Size bültenler dağıttılar. Dediler ki ‘Termik santralin havaya, doğaya zararı falan yok.’ O verilen kağıtta ‘Faydası var, kömürlü termik santral havayı temizliyor’ yazıyor. ‘Termik santralin toprağa faydası var, ürünler artıyor’ yazıyor. Şimdi bunlar komiktir. Hedef şaşırtarak, insanları yanıltmaya çalışarak, sağlık ortaya konularak bunlar yapılmamalı. Bu yöntem yanlıştır. Kapalı kapılar ardında muhtarları bir araya getirip, Milli Eğitimin öğretmenlerini bir araya getirip okullarda termik santralin faydalarından bahsetmelerini istemek, vatandaşları baskı altına almaya çalışmak, kurumları baskı altına almaya çalışmak, termik santralin yapılmaması adına kimsenin ortaya çıkmamasını istemek doğru bir yaklaşım değil” ifadelerini kullandı.
BU KÖMÜRÜ HANGİ SU İLE YIKAYACAKSINIZ?
Çerkezköy’de kuyu suyu kullanıldığını, 350 metrede temiz suya ulaşıldığını, 150 metre de ise suyun yakalandığını belirten Belediye Başkanımız Vahap Akay, “Şimdi termik santrali yapacaksınız, kömürü çıkartacaksınız, peki bu kömürü hangi su ile yıkayacaksınız? Yine buradan çektiğiniz su ile yıkayacaksınız. Bu kömürü yıkadığınız suyun atığını nereye göndereceksiniz? Bir plan var mı, yok. Çalışma var mı, o da yok. Mesele sağlık olunca, çevre olunca olaya siyasi bir boyut kazandırıyorlar ve ‘Bu çevreciler her şeye karşı kardeşim. Ona da karşı, buna da karşı’ manzarası yaratarak, termik santrali sempatik göstererek, bunu yapmak gibi bir hedefin içerisine girmişler” diye konuştu.
500 BİN CAN YAŞIYOR BU BÖLGEDE
Geçtiğimiz aylarda Çerkezköy’de fabrikanın birinin kimyasal atığının kanalizasyona deşarj olduğunu, konunun ulusal basına kadar yansıdığını kaydeden Belediye Başkanımız Vahap Akay, “Atıkların kanalizasyona dökülmesinin ardından 15 gün boyunca teneffüs ettiğimiz havanın ne kadar değerli olduğunu Çerkezköy’de anlattık. Şimdi hal böyle iken termik santralin bu bölgeye yapılmasını bir ticari kaygı ile Çerkezköy’ün, Tekirdağ’ın, Silivri’nin, Trakya’nın verimli topraklarının arasına, yaklaşık 500 bin nüfusu kapsayan bu bölgeye konmasına bir karşıyız” ifadelerini kullandıktan sonra sözlerini şöyle tamamladı:
NEDEN SESSİZ KALINIYOR?
“Bu karşı olmayı da burada yaşayan vatandaşlardan aldığımız güç ile söylüyoruz. Seçilmiş insanların, muhtarların, Belediye Başkanlarının bu yükümlülüğü var. Bu meseleyi yüksek sesle ifade etmek zorundayız. Ben yaklaşık 5 aydan beri bütün kurumların ses vermesini istiyorum, talep ediyorum. Ama bakıyorum ki maalesef belli başlı sivil toplum örgütleri, odalar vs. sessiz kalmaktalar. Yanımızda, hemen Silivri bu noktada bir araya gelmiş. İktidar partisi İlçe Başkanı, Milletvekilleri, Belediye Başkanı, muhalefetteki partiler bir araya gelmiş ve irade koyuyorlar. Ama Çerkezköy’de, Tekirdağ’da bu konulamıyor. MHP tavrını açıkladı, termik santral yapılmasına karşı. CHP ve diğer partiler de karşı olduklarını ifade ettiler ama iktidar partisi İlçe Başkanı ve milletvekilleri bir şey demiyorlar. Bu yaklaşım doğru bir yaklaşım değil. Buradaki muhtarlarımıza, siyasi partilerin ilçe başkanlarına, milletvekillerine sesleniyorum. Termik santralin yapılmaması için ses vermek zorundasınız. Çünkü eğer yapıldıktan sonra ses verirseniz çok geç olmuş olacak.”
SANTRALLERİN ÇEVRESEL ETKİLERİ ANLATILDI
Belediye Başkanımız Vahap Akay’ın konuşmasının ardından TESKİ Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Sema Kurt, Termik Santrallerde Tespit Edilen Kirleticilerin Çevresel Etkileri, Baca gazları ve atıklarının etkileri, Termik Santrallerden oluşan hava kirliliği asit yağmurları, Termik Santrallerin Yarattığı Su kirliliği Örnekleri, Termik Santrallerin Yarattığı Su kirliliği Örnekleri konularında katılımcılar bilgilendirildi. Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Gamze Varol Saraçoğlu ve Araştırmacı-Yazar Recep Adıgüzel Termik Santrallerin çevresel etkileri konusunda Muhtarlara görsel sunu eşliğinde bilgiler verdi. Konuşmaların ardından katkılarından dolayı Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Dodurka, Doç. Dr. Gamze Varol Saraçoğlu ve Araştırmacı-Yazar Recep Adıgüzel’e plaket takdim etti. 2. oturumun açılış konuşmasını yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Albayrak çalıştay program akışı ile ilgili katılımcıları bilgilendirdi.
BU YANLIŞTAN DÖNÜLMELİ!
Başkan Albayrak’ın ardından konuşma yapmak üzere kürsüye davet edilen Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel, “Biz muhtarlarımıza birlikte geçen sene Ergene İlçemizde termik santral mücadelesi başlattık. Şimdi hayal gibi gelse de santraller kurulduktan sonra ne kadar zararlı olduğunu göreceğiz. Ben aynı zamanda Velimeşe OSB Yönetim Kurulu üyesiyim. Devlet 11 yıllığına Ergene Deresi’ni temizlemek için kredi verdi. Biz bir yandan Ergene'yi temizlemek için inanılmaz meblağlar harcıyoruz. Diğer yandan ise Trakya'nın havasını kirleten projeler ortaya atılıyor. Trakya'nın verimli toprakları, canlıları ve temiz havası yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Yetkililer bu yanlıştan bir an önce dönmelidir. Muhtarlarımızdan bu konuda bilinçli olmasını istiyoruz çünkü bizim gidecek başka bir yerimiz yok. Bizim çocuklarımız da burada yaşayacak.” Şeklinde konuştu.
MUHTARLAR BELEDİYELERİN SAĞ KOLUDUR
Yüksel’in ardından Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan konuşma yaptı. Baysan konuşmasında muhtarların yerel yönetimler içindeki öneminden bahsetti ve “ Muhtarlar belediyelerin sağ koludur. Bölgede gerçekleşecek herhangi bir olay karşısında belediye başkanının iletişim kuracağı ilk yetkili kişilerdir. Belediyeler ve muhtarlar eş güdümlü bir şekilde çalışırlarsa yöreye çok daha iyi hizmet ederiz. Bu toplantıların çok faydalı olacağını düşünüyoruz. Katılımın yüksek olması beni çok mutlu etti. Bu organizasyonun düzenlenmesinde emeği geçen Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanıma ve ekibine teşekkür ediyorum” sözlerini söyledi.
TEKİRDAĞ İÇİN DEĞİL TRAKYA İÇİN DİRENMELİYİZ
Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan’nın ardından konuşma yapmak üzere kürsüye davet edilen Marmara Ereğlisi Belediye Başkanı İbrahim Uyan, santrallerin bölge geleceği için son derece zararlı olduğunun altını çizerek, “ Bu organizasyonun gerçekleşmesinde Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanıma ve emeği geçen herkese teşekkür ederim. Bu toplantıda çıkacak kararların tutanak haline getirilip sonrasında tartışılmasının gerekliliğine inanıyorum. Termik santrallerle ilgili yıllarca mücadele eden biriyim. Bölgemizde kurulması planlanan termik santrallerle ilgili yıllarca mücadele verdik ve vermeye de devam ediyoruz. Termik santral projeleri hayata geçirilirse Trakya’nın havası, ekilen ürünler ve doğal bitki örtüsü yok olacak. Bizler sadece Tekirdağ için değil, Trakya için direnmeliyiz.” dedi.
ÇEVREMİZİ TEMİZ TUTMALIYIZ
Başkan Baysan’ın ardından Hayrabolu Belediye Başkanı Fehmi Altayoğlu konuşma yaptı. Altayoğlu, “Şu an gerçekleştirilen çalıştay termik santraller konusunda fikir birliği açısından çok önemli Ülkemizin enerjiye ihtiyacı var. Alternatif tüm enerji kaynaklarını destekliyoruz. Ama en önemlisi bunları yaparken çevremizi temiz tutmamızdır. Bize güzel diye gösterilen santraller gelecekte en büyük tehlikedir. Tekirdağ’a hep beraber sahip çıkacağız. Bu topraklarda hep birlikte yaşayacağız” şeklinde konuştu.
GÜNEŞ PANELLERİ KURULABİLİR
Hayrabolu Belediye Başkanı Fehmi Altayoğlu konuşmasının sonrasında Muratlı Belediye Başkanı Nebi Tepe konuşma yaptı. Tepe konuşmasında, “Termik santral konusunda sivil toplum kuruluşları ile omuz omuza mücadele edersek mutlaka kazanırız. Zonguldak bu konuda iyi bir örnektir. Trakya'da rüzgar enerjisi konusunda yatırımlar yapılıyor fakat bu yetersiz. Komşumuz Yunanistan'da her yerde güneş panelleri var. Biz Trakya'ya da güneş paneli kurulabilir. Ben bu çalıştaydan çıkacak sonucun tüm Trakya'ya hayırlı olmasını diliyorum.” diyerek termik santrallerin zararlı etkilerini örneklerle anlattı. Konuşmalar sonrasında muhtarlar talep ve sıkıntılarını dile getirirken, 4. Muhtarlar Çalıştayı’nın sonunda katılımcılara termik santraller ile ilgili bilgilendirici broşürler dağıtıldı.