Kılınç Çay Evi’nde Yıldırım Beyazıt Mahallesi sakinleri ile bir araya gelen Belediye Başkanımız Vahap Akay, Kavak Dere ıslah çalışmalarının tamamlanmasının ardından dere yatağı boyunca park ve yeşil alan düzenlemeleri yapılarak Yıldırım Beyazıt Mahallesi’nin yeni bir yaşam alanına kavuşturulacağını kaydetti.
DERE TAŞKINLARI TARİH OLDU
Kentimizin en temel sıkıntılarının başında altyapı sorunu olduğunu belirten Belediye Başkanımız Vahap Akay, Çorlu ve Pınarça Derelerinin 2002 ve 2012 yılında Çerkezköy’e yaşattığı manzaraları anımsatarak, DSİ, TESKİ ile beraber derelerin ıslahı ile ilgili uzun süre çalıştıklarını kaydetti. DSİ’nin Çorlu Deresi’nde yapacağı ıslah çalışmaların önünün açıldığını belirten Belediye Başkanımız Akay, Çorlu Deresi’nin taşkınlarını hafifletmek üzere TESKİ ile beraber Ambardere Bölgesi’nde menfez yapıldığını ifade etti. Şehirde hızlı yağışlarda meydana gelen su baskınlarının TESKİ ile birlikte yapılan Çerkezköy İmar Sahası Taşkın Koruma Projesi ile sona erdiğini belirten Başkanımız Akay, bu kapsamda 7 milyon TL’lik bir yatırımın toprağın altına gömüldüğünü kaydetti. Başkanımız Akay, “30, 35 kilogram yağışlarla İmar Sitesi, Sayar, Kahraman Sokak, Cefa Sokak sular altında kalıyordu. Buralara 7 milyon TL’lik yatırımla 40, 60, 70 kilogramları gördük Çerkezköy artık ani su baskınlarda kötü rüya görmez oldu” dedi.
ATIKSULAR ARTIK ARITMAYA GİDECEK
14 Temmuz 2016’da Çerkezköy’ün derelere akan kanalizasyonu ve Kızılpınar altyapısı için 27 milyon TL’lik bir çalışma başlatıldığını belirten Belediye Başkanımız Vahap Akay, “Bu hat ile Çerkezköy’ün atık suları artık derelere akmayacak. Atık sular, DSİ tarafından 30 milyon TL bedel ile yapılan fakat parasının TESKİ tarafından ödeneceği Atıksu Arıtma Tesisi’ne giderek arıtılacak. Bununla birlikte Kızılpınar’daki altyapı çalışmalarında da yüzde 90’lar seviyesine gelindi. Haziran ayında açılışı olacak. 8.5 milyonluk kanalizasyon altyapısı, 2.5 milyon TL’lik ise yağmur suyu hattı yatırımı yapıldı. Toplamda 90 km kazı yapılmış olacak. Altyapının tamamlanmasının ardından Büyükşehir Belediyesi ile birlikte üst yapı çalışmalarını gerçekleştireceğiz. Asfalt, beton, demirli beton, kaldırım çalışmalarımız devam ediyor. İller Bankası’ndan kredi bekliyoruz. Gelmezse alternatifimiz de var. Eğer işin içine siyaset girer İller Bankası bizi borçlandırmaz ise Çerkezköy Belediyesi Kızılpınar’ın yollarını ne pahasına olursa olsun yapacak ve verdiği sözü yerine getirecektir” dedi.
İÇME SUYU HATTI YENİLENECEK
Ambardere’de altyapı çalışmasının temeli atıldığını ve çalışmaların tamamlanmasının ardından kaldırım ve yollarının da yapılacağını ifade eden Belediye Başkanımız Akay, aynı ihale içinde Yıldırım Beyazıt Mahallesi’nde altyapı çalışmasının yapıldığını belirterek, Çerkezköy İçme Sulu Hattı’nın da 2019 yılından itibaren yenilenmeye başlanacağını ve Çerkezköy’ün asbest borulardan kurtulacağını kaydetti. Belediye Başkanımız Vahap Akay, 4 yılda altyapıya yaklaşık 75 milyon TL’lik bir yatırım yapıldığını sözlerine ekledi.
Sosyal Belediyecilik anlamında son 4 yılda önemli çalışmalara imza atıldığını belirten Başkan Akay, “Hoş Geldin Bebek Projesi ile vatandaşlarımızın en mutlu günlerinde yanlarında oluyoruz. Kentimize yeni gelen vatandaşlarımıza hoş geldin ziyaretleri gerçekleştiriyoruz. İhtiyaç sahibi, bakıma muhtaç, yemek yapacak kimsesi olmayan vatandaşlarımıza sıcak yemek dağıtıyoruz. Taziye çadırlarımızla vatandaşlarımızın acılı günlerinde yanlarında oluyoruz. Kandillerde, milli ve dini bayramlarımızda halkımızla bir oluyoruz. Kurban ve Ramazan Bayramlarında mezarlıklarda halkımıza çiçek dağıtıyoruz.
MODERN PARK VE YEŞİL ALANLAR YAPTIK
Kentimizde işletme mantığında olan parkları revize ederek halkımızın kullanımına kazandırdık. Cumhuriyet Mahallesi Tepe Piknik Alanı’nda Trakya’nın en büyük çocuk oyun parkını yaptık ve adını 23 Nisan Çocuk Oyun Parkı koyduk. Yalnız Çerkezköy değil, çevre ilçelerden de binlerce çocuğumuz burada gönüllerince güzel vakit geçirebiliyor. Ayrıca harap halde olan, ailelerin giremediği, halkımızın yolunu kaybettiği Tepe Piknik Alanı’nı da yenileyerek ailelerin gelebileceği bir alan haline getirdik. Yürüyüş yolları ve bisiklet yolları yaptık. Ailelerimiz burada dilediğince mangal, piknik, spor yapabiliyor, çocuklarımız da parkımızda oyun oynayabiliyor.
29 EKİM SPOR KOMPLEKSİNİ ÇOCUKLARIMIZIN HİZMETİNE AÇTIM
Bundan 4 yıl önce göreve geldiğimizde İstasyon Mahallemizde bulunan ve 10 yıldır kaderine terk edilmiş ve hayvan barınağı olarak kullanılan kapalı spor salonu vardı. Biz bu alanı ele aldık ve şuanda içerisinde 2. Lig maçlarının oynanabileceği bir kıvamda 1000 kişilik seyirci kapasitesi olan stat, kapalı halı saha, basketbol ve voleybol sahası, güreş sahası ve modern bir kapalı spor salonu yaparak, alanı spor kompleksi olarak Çerkezköylü gençlerin, çocuklarımızın hizmetine açtık. Şuanda çocuklarımız, gençlerimiz burada spor yapma olanağı buluyorlar. Yarı Olimpik Yüzme Havuzu’nun temelini attık. 10 milyon TL’lik bu yatırımı yılsonu itibari ile Çerkezköy’e kazandıracağız.
MAHALLE EVLERİMİZİ AÇTIK
İlkini Veliköy Mahallemizde açtığımız Mahalle Evi projesine daha sonra sırasıyla Kızılpınar ve Bağlık Mahallemizde devam ettik. Bağlık Mahallemize Mahalle Evi ve Taziye Evi yaptık. Etrafında da büyük bir park alanı oluşturduk. İçerisinde basketbol ve futbol sahasının da bulunduğu park alanımızda çocuklarımız oyunlar oynayabilirken; yetişkinler de spor alanlarında ya da yaşam alanlarında zamanlarını değerlendirebiliyor. Mahalle Evlerimizde açtığımız kurslara kadınlarımızın gösterdiği yoğun katılım bizleri çok mutlu ediyor. Kadınlarımız burada aldıkları eğitimler sonucu ortaya çıkardıkları ürünlerini satarak aile bütçelerine katkıda bulunabiliyor” dedi.
FATİH CAMİİ’NDEN PAZAR YERİNE’NE YÜRÜYÜŞ YOLU YAPILACAK
Bir sonraki mahalle evinin Fatih Mahallesi’nde açılacağını sözlerine ekleyen Belediye Başkanımız Vahap Akay, “Fatih Camii önünden Adnan Kahveci Parkı’na kadar olan dere yatağı boyunca park ve yeşil alan düzenleme çalışması yapacağız. İçerisinde çocuk oyun grupları, spor alanları, oturma alanları, yürüyüş yollarının bulunacağı proje tamamlandıktan sonra Kent Park ile bütünleşecek. Vatandaşlarımız Fatih Camii önünden Pazar Yeri’ne kadar ışıl ışıl aydınlatılmış yürüyüş yolunu kullanarak yürüyebilecek. Eğer devlet Su İşleri Pınarça Deresi’nin ıslahını Koca Geçit Mevkii’ne kadar tamamlarsa. Biz de bu projeyi Koca Geçit Mevkii’ne kadar uzatacağız. Eğer onlar ıslahı yapmaz ise 2019’dan sonra biz yapacağız.
KENTPARK TAMAMLANIYOR
Yeni Kapalı Pazar Yeri yapım çalışmalarımız devam ediyor. Haziran ayında burada ilk pazarımızı açmayı hedefliyoruz. Büyükşehir Belediyemiz tarafından yapımına başlanan Yarı olimpik yüzme havuzunda çalışmalar sürüyor. Burasını da en kısa zamanda tamamlayarak vatandaşlarımızın kullanımına açmayı planlıyoruz. Aynı şekilde Büyükşehir Belediyemizce kentimizde yapımına başlanan 27 milyon TL’lik Kültür Merkezi projesinin de Ekim ayına kadar vatandaşlarımızın hizmetine açılması hedefleniyor. Adnan Kahveci Parkı’nda 1. etap çalışmalarını tamamladığımız Kent Park projesinin 2. etap çalışmaları başlayacak ve 1. Etap çalışmalarının tamamlandığı alan ile birleştirilecek” diye konuştu.
KIZILPINAR–ÇERKEZKÖY YOLU IŞIL IŞIL OLDU
İlçedeki trafik sorunun çözümü için radikal bir karar alarak tek yön uygulamasına geçildiğini anımsatan Başkan Akay, “Yaptığımız düzenlemelerle trafiği rahatlattık. Bu yöndeki düzenleme çalışmalarımız devam edecek. Yol Sirkülasyonu Projesi kapsamında Atatürk ve Öztrak Caddelerimizden 200’den fazla ağaç söktük. Bu ağaçlar yaşamaz dediler, ağaçları katlettiğimizi söylediler. O ağaçlarımızın bakımlarını yaptık. Hepsi filizlendi, çiçek açtı ve kentimizin park ve bahçelerine dikiliyorlar” dedi.
ALTIYOL KAVŞAĞI’NDAKİ HARFLERİN NE ANLAMA GELDİĞİNİ ANLAYAMAMIŞLAR
Tek yön uygulaması ile geçmişte kilitlenen ve kapatılmak zorunda kalan Altıyol Kavşağı’nda artık benzer görüntülerin görünmediğine vurgu yapan Başkanımız Akay, “Geçtiğimiz günlerde yerel bir gazetede Altıyol Kavşağı’na koyduğumuz harflerin ne anlama geldiğinin anlaşılmadığı ve vatandaşların bu durumdan rahatsız olduğu yönünde haber çıkmış. Bizi Altıyol Kavşağı’nı düzenledik ve içine bir pusula yaptık. Pusula ortasına da 700 yaşında bir zeytin ağacı diktik. Pusulanın etrafındaki K harfi Kuzey, G Harfi Güney, D Harfi Doğu ve B Harfi de Batı’yı işaret etmektedir. Zeytin ağacı da herkesin bildiği gibi barışın ve kardeşliğin sembolüdür. Biz bu proje ile ülkemizin kuzeyinden, güneyinden, doğusundan ve batısından gelen vatandaşlarımızın kentimizde barış ve kardeşlik içerisinde yaşadığını simgeledik” diye konuştu.
Kızılpınar-Çerkezköy arasındaki yolun ışıklandırıldığını, Veliköy Mahallesi’ne modern bir düğün salonu ile Mahalle Evi’nin kazandırıldığını belirten Başkanımız Vahap Akay, konuşmasının son bölümünde Bağlık Mahallesi’ne 1000 metre uzaklıkta yapılacak olan ve 5 bin dönüm alan üzerine kurulu olacak kömürlü termik santral ile ilgili bilgiler verdi.
10 BİN KİŞİ ŞEHRİ TERK ETMİŞ
Termik santralin zararlarını görmek amacıyla kentimizdeki STK temsilcileri ile birlikte Batı Marmara Gazeteciler Derneği tarafından düzenlenen iki günlük Kahramanmaraş Afşin ziyareti programına katıldık. Afşin ilçesine bağlı Çoğulhan Mahallesi’ne gittik. Çoğulhan’da 400 hektarla başlayan termik santral alanı, yıllar içinde kamulaştırmalarla kat kat büyümüş. 12 bin nüfuslu Çoğulhan’da nüfus 2 bine kadar düşmüş. 10 bin kişi Çoğulhan’ı terk etmiş. Kent merkezi neredeyse eski filmlerdeki terk edilmiş alan haline gelmiş. Beldede 4 cami varmış, şimdi tek bir cami çalışır durumda. Üretim bitmiş. İçler acısı bir manzara” dedi.
MİLLİ ENERJİYE DEĞİL KÖMÜRLÜ TERMİK SANTRALE KARŞIYIZ
Termik santralden önce Afşin’in kuru fasulye ve nohutun yetiştirildiği önemli bir merkez olduğuna dikkat çeken Başkan Akay, “Şu anda üretim kalmadı. Biz termik santrale karşıyız. Biz milli enerjiye karşı değiliz. İktidara karşı muhalefet etme amacında da değiliz. Biz 4-5 ay evvel aynı manzarayı Yatağan Termik Santrali’nde de gördük. O zamanın teknolojisi ile bugünün teknolojisi bir değil diyorlar. Peki bugünün teknolojisi ile yapılacak santral eskiyince ne olacak? Afşin’dekilere santral için suyun nereden kullanıldığını sorduk. Ceyhan Nehri dediler. Bizim Ceyhan Nehri gibi bir kaynağımız yok. ÇED Raporuna suyu Meriç Nehri’nden çekeceklerini yazmışlar. Meriç Nehri buraya 130 kilometre uzaklıkta. Bunun akla yatan bir tarafı yok. Dönüp dolaşıp Çerkezköy’ün yeraltı suyunu kullanmaya başlayacaklar. Sadece termik santral Çerkezköy OSB ve kent merkezindeki içme suyu kadar su kullanacak.
Afşin’de Ceyhan’dan çekilen suyla kömür yıkanmış ve buradaki kullanılan su da derelere akıtılmış. Bütün dereler kapkara olmuş, derelerde balık kalmamış. Vatandaş terk etmiş, şehrin sosyal dengesi bozulmuş. Kaynaktan çıkarılan kömür yıkandıktan sonra depolanıyor. Bu kömürün tozu çarşıda arabaların üzerinde, evlerin camlarında, ağaçlarda her yerde hissediliyor. Şu aşamaya kadar daha kömür yakılmaya başlanmadı. Çerkezköy’deki kömürün cüruf oranı yüzde 40’tır. Bu şu demektir. Yakılan 1 kilogram kömür, aşağıdan 400 gram cüruf olarak çıkacak. Afşin’de çıkartılan külü havzaya yaymaya başlamışlar. Bazı yerlerde çökertme yapmışlar. Suda çökertme yapsanız yeraltı su kaynaklarına karışacak. Alana yaysanız bir şekilde tozu şehrin üzerine yayacak. Kentimizde yapılması planlanan santralin merkeze uzaklığı sadece 2 kilometre, bu mahallemize ise 1 kilometre. En çok etkilenen yer burası olacak. Biz buna karşıyız. Çerkezköy’ün bahçesine santral yapılması ile ilgili tereddütlerimizi anlatıyoruz” dedi.
ÇERKEZKÖY TEK YÜREK OLMALI
Çerkezköy’ün 2017 sayımında resmi nüfusunun 158 bin olduğuna dikkat çeken Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, “2016’da 146 bin, 2015’te 134 bin, 2014’te 123 bindi. Biz göreve geldiğimizde nüfus 111 binlerdeydi. Nüfus 4 senede neredeyse yüzde 50 arttı. Termik santral yapılırsa bu göç terse dönecektir. Peki kim geri gidecek? Ya da Çoğulhan’da kimler kalmış? Gidemeyen, kendine imkan bulamayan insanlar orada yaşamak zorunda kalmış. Çerkezköy’ün 500 sanayi kuruluşunun kirliliğini içimize sindirdik. Bir tarafımızda 500 fabrika var, ormanlık alanların olduğu diğer tarafımıza da termik santral gelirse bugün 300 bin nüfus havasız kalacak. Kahramanmaraş’ta vatandaşlara ‘Bizim oraya termik santral yapılacakmış, buraya etkileri nelerdir?’ diye sorduk. Deyim yerindeyse bir dokunduk bin ah işittik. Anlatılanlarla yaşananların bir olmadığını gözlemledik. Vatandaşlarımızı bilgilendirmeye çalıştık. Ocak 2017’de bir anket yaptırdık. ‘Çerkezköy’de termik santral yapılmasını istiyor musun?' diye sorduk. Katılımcıların yüzde 77’si ‘Hayır’, yüzde ‘23’ü Evet dedi. 10 ay sonra yaptığımız ankette aynı soruyu tekrar sorduk. Ocak ayında yüzde 77 olan oran yüzde 87’ye çıktı. Mayıs ayında yine yapacağız, bu oranın daha da yukarı çıkacağına inanıyorum. Bu işin siyaseti yok. Tüm Çerkezköy tek yürek olmalı ve bu belayı başımızdan def etmeliyiz. Bunu Silivri başardı. Orada iktidarı, muhalefeti ile bir araya gelindi ve ‘Termik santral istemiyoruz’ denildi. Maalesef Çerkezköy aynı ortak tepkiyi veremedi. Bunu başardığımız gün ben inanıyorum santral buraya yapılmayacak" diye konuştu.
Toplantının sonunda vatandaşların sorularını cevaplayan Belediye Başkanımız Vahap Akay, bir süre vatandaşlarla sohbet edip, hatıra fotoğrafı çektirdi.